Artrose in de rug

Wat is het?
Bij artrose in de rug is er sprake van gewrichts- en kraakbeenslijtage tussen de wervels. Het kraakbeen in het gewricht zorgt voor het soepel langs elkaar heen glijden van de botten. Bij artrose gaat dit kraakbeen in kwaliteit achteruit waardoor het dunner, zachter en brokkelig wordt. Dit resulteert uiteindelijk in het verdwijnen van kraakbeen tussen de wervels, waardoor de bewegingen minder soepel verlopen en er bot-op-bot contact ontstaat. Dit kan mogelijk leiden tot lokale pijnklachten. Artrose is een progressieve aandoening. Dat wil zeggen dat de aandoening langzaam erger wordt en niet over zal gaan.

Wat voel je (symptomen)?
Artrose in de rug geeft verschillende soorten pijn. Deze pijn kan zich ten eerste uiten in een scherpe pijn. Deze pijn ontstaat vooral onderin de rug bij het bewegen. Ook kan de pijn erger worden naar mate de dag vordert. Ten tweede kan er stijfheid ontstaan in de onderrug. Dit ontstaat vooral aan het begin van de dag of na een periode rust. Als laatste kan het ook voorkomen dat de gewrichten een krakend geluid maken tijdens bewegen (crepiteren). Bij artrose veranderen het kraakbeen en het onderliggende bot van structuur. Dit veroorzaakt het krakende geluid. Ook kan de pijn of de stijfheid uitstralen de benen of billen. 

Hoe kom ik eraan?
Er zijn verschillende oorzaken voor artrose in de rug. Artrose is geen ouderdomsziekte, maar ontstaat toch vaak gelijktijdig met veroudering. Daarnaast kunnen geslacht, overgewicht, langdurige overbelasting of een zware blessure een rol spelen bij het ontstaan van artrose. Erfelijke aanleg is een mogelijke oorzaak van artrose in de rug.

Komt het vaak voor?
Ongeveer 10{42daf8ca6461d514c8b0c9082eac92ea41c43c9db1cb6d1d53486250f29f6a08} van de Nederlandse bevolking heeft artrose in de rug. Het komt ongeveer twee keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen. Artrose komt vaker voor vanaf een leeftijd van 60 jaar of ouder.

Wat kan de Hallux podotherapeut voor u betekenen bij deze klachten?

Uw Hallux podotherapeut kan wanneer nodig podotherapeutische steunzolen aanmeten die het lichaam stabiliteit en correctie geven vanuit de voetstand voor mogelijke pijnverlichting. Ook is goed schoeisel erg belangrijk. Dit geeft stabiliteit wat de pijnklachten eventueel kan verminderen. Het is verder belangrijk dat u rekening houdt met de belasting op de gewrichten. Uw Hallux podotherapeut kan hierin schoen- en belastingadvies geven. Wanneer dit niet gewenst is/het gewenste resultaat geeft, verwijst uw Hallux podotherapeut u naar de huisarts. Deze kan verder kijken naar eventuele andere behandelaars, voeding, medicijnen, crèmes of injecties.

Maak een afspraak

Op maandag t/m vrijdag kunt u van 08.00 tot 17.00 uur telefonisch een afspraak maken op 088-3456543. Buiten kantoortijden kunt u mailen naar: secretariaat@hallux-groep.nl of u kunt gebruik maken van het onderstaande afspraakverzoek formulier.