Wat is het?
Artrose, ook wel slijtage genoemd, in de knie, ontstaat wanneer het kraakbeen in de kniegewrichten vermindert in kwaliteit. Hierdoor neemt de pasvorm van de gewrichtsdelen in het aangedane kniegewricht af waardoor de knie minder belastbaar wordt. Hierdoor is de knie minder flexibel en kan het bewegen van het kniegewricht zeer pijnlijk zijn. Bij een overbelasting kan dan een gewrichtsontsteking (artritis) ontstaan.

Wat voel je?
Artrose in de knie wordt gekenmerkt door een (start-)pijnlijke, stijve knie in en na rust. Het is vooral een stekende pijn en de bewegingsbeperking die als zeer hinderlijk wordt ervaren. De klachten verminderen zodra er een tijdje mee is bewogen. Tijdens bewegen kunt u door de instabiliteit in de knie het gevoel krijgen hier doorheen te zakken. Soms wordt de knie hierbij dik en warm, wat tekenen van gewrichtsontsteking/artritis zijn.

Hoe kom ik eraan?
Meestal is de oorzaak van artrose onbekend. In sommige gevallen is wel een aanleiding tot de slijtage te geven, zoals een gewrichtsaandoening of letsel door een ongeval. Zwaar eenzijdig werk en doorgemaakt trauma in het verleden kunnen het artroseproces versnellen. Gonartrose wordt door overgewicht veroorzaakt. De belangrijkste risicofactoren in de arbeidssituatie zijn het werken in een geknielde of gehurkte houding, veel kniebuigingen moeten maken, vaak zware lasten tillen of veel springen.

Wat kan ik eraan doen?
Om knie-artrose te verminderen, kunt u het beste minimaal een half uur per dag bewegen (bijvoorbeeld door te fietsen). Zorg voor zoveel mogelijk afname in lichaamsgewicht zodat de druk op de pijnlijke knie wordt geminimaliseerd. Verder is het raadzaam om uw belasting aan te passen: zowel de duur als intensiviteit van uw activiteiten. Uw Hallux podotherapeut kan middels zooltherapie de stand van uw knie dusdanig beïnvloeden dat de aangedane pijnlijke zijde van de knie wordt ontlast. De pijn zal zo verminderen maar de slijtage in de knie blijft aanwezig.

Komt dit vaak voor?
Artrose van de knie komt vaker voor bij ouderen en bij vrouwen vaker dan bij mannen. Mensen met overgewicht hebben een vergrote kans op gonartrose. Ook in beroepen waarbij de kniegewrichten sterk worden belast, denk hierbij aan stratenmakers, komt eerder knie-artrose voor. Soms is de artrose in de knieën genetisch bepaald en komt het vanuit de familie-lijn.

Maak een afspraak met de podotherapeut

Van maandag t/m vrijdag kunt u van 08.00 tot 17.00 uur telefonisch een afspraak maken op het nummer 088 – 3456543. U kunt ook een afspraakverzoek versturen via het onderstaande formulier. Na verzenden van uw aanvraag wordt er contact met u op genomen om een afspraak in te plannen op één locatie bij u in de buurt.