Beenlengteverschil

Wat is het?
Bij een beenlengteverschil is het ene been langer dan het andere been. Veel mensen hebben een beenlengteverschil zonder dat ze zich ervan bewust te zijn omdat ze geen klachten hebben. Wanneer dit verschil klein is, kan de aandoening onopgemerkt blijven. Echter kan een paar millimeter al genoeg zijn voor het ontwikkelen van klachten.

Beenlengteverschil

Wat voel je?
Een van de meest voorkomende klachten bij een beenlengteverschil zijn klachten in de onderrug. Door een beenlengteverschil ontstaat er namelijk een bekkenscheefstand. Deze klacht kan gepaard gaan met uitstralende pijn naar de bil of het been. Dit kan komen door een zenuwbeknelling door de bekkenscheefstand. Omdat ons lichaam graag recht wil staan, gaat het compenseren. Hierdoor kunnen ook klachten ontstaan in de heup, knie of voet.

Hoe kom ik eraan?
Een verschil in beenlengte kan een aangeboren afwijking zijn, maar dit kan ook komen doordat het ene been meer bloed krijgt dan het andere been tijdens de groei. Vaak zien we als een van de ouders een beenlengteverschil heeft dit ook terug bij de kinderen. Daarnaast kan een beenlengteverschil ontstaan door een breuk in het boven- of onderbeen. Als dit tijdens de groei gebeurt kan het groeiproces verstoord worden dit is het afhankelijk van hoe de breuk zich hersteld. Het plaatsen van een knie- of heupprothese kan ook zorgen voor een beenlengteverschil, het ligt eraan hoe de prothese gebouwd is.

Komt dit vaak voor?
Uit meerdere onderzoeken blijkt dat 70% van de Nederlanders een beenlengteverschil heeft.

Wat kan een Hallux podotherapeut voor u betekenen bij deze klachten?
Bij een relatief klein beenlengteverschil past het lichaam zich aan. Afhankelijk van de omvang van het verschil tussen de benen en/of de klachten is het advies een hakverhoging of een podotherapeutische zool in de schoen. Een zool van maximaal een tot anderhalve centimeter kan in een schoen geplaatst worden. Wanneer het beenlengteverschil groter is dan dit, is er onder de schoen een hakverhoging aan te brengen.

Maak een afspraak

Op maandag t/m vrijdag kunt u van 08.00 tot 17.00 uur telefonisch een afspraak maken op 088-3456543. Buiten kantoortijden kunt u mailen naar: secretariaat@hallux-groep.nl of u kunt gebruik maken van het onderstaande afspraakverzoek formulier.