Botgroei op achterkant hiel

Wat is botgroei op de achterkant van de hiel (Haglundse Exostose)?
Botgroei op de achterkant van de hiel wordt ook wel ‘haglundse exostose’ genoemd. Dit is een abnormale botgroei aan de achterzijde van de hak. Dit wordt veroorzaakt door druk van buitenaf en kan pijnklachten geven op de hak. Tussen de achillespeesaanhechting en het hielbeen bevindt zich een slijmbeurs: de bursa retrocalcanea. Wanneer de exostose zelf niet alleen ontstoken is maar ook de slijmbeurs en de aanhechting van de achillespees, spreekt men van het syndroom van haglund.

Wat voel je?
De symptomen die onder andere horen bij een ‘haglundse exostose’ en/of het syndroom van haglund zijn ontstekingsverschijnselen. Denk hierbij aan: rode verkleuring rond de hak, een zwelling aan de achterzijde van de hak, hogere temperatuur op de hak. Druk op de exostose verergert vaak de klachten. Ook het dragen van slecht passend schoeisel verergert de klachten vaak in tegenstelling tot het dragen van geen schoenen. Dit kan de klachten juist verminderen: bijvoorbeeld het dragen van slippers of het lopen op blote voeten.

Hoe kom ik aan botgroei op de achterkant van de hiel?
De ‘haglund exostose’ ontstaat voornamelijk door overmatige druk op de hak door oncomfortabel schoeisel. Dit zijn schoenen waarvan de hielkap heel hard en stug is en tegen de hak aandrukt. Denk hierbij aan schaatsschoenen en pumps met hoge hakken. Door deze druk zal de hak reageren en kan er plaatselijk een verdikking ontstaan wat resulteert in een uitstekende bult. Over het algemeen komt deze aandoening vaker voor bij mensen met een hoge voetboog (holvoet). 

Komt dit vaak voor?
Nee, maar het is geen zeldzame klacht. Een ‘haglundse exostose’ komt vaak voor bij mensen die     schaatsen of schoenen dragen met een harde hielkap.

Is er iets aan te doen?
Ja, de behandeling bestaat in eerste instantie uit het weghalen van de druk op de pijnlijke plek. Dit kan door schoenen te dragen met een zachtere hielkap of schoenen met een harde hielkap uit te laten deuken. Mochten deze maatregelen niet helpen dan is het een goed idee om naar een podotherapeut te gaan. De podotherapeut kan extra schoenadvies geven en structuren eromheen ontlasten, door middel van steunzolen, zoals de achillespees en de eerder genoemde bursa retrocalcanea.

Maak een afspraak

Op maandag t/m vrijdag kunt u van 08.00 tot 17.00 uur telefonisch een afspraak maken op 088-3456543. Buiten kantoortijden kunt u mailen naar: secretariaat@hallux-groep.nl of u kunt gebruik maken van het onderstaande afspraakverzoek formulier. Dan nemen wij contact met u op