Wat is het?
Capsulitis in de voorvoet is een ontsteking van het gewrichtskapsel van een gewricht in de voorvoet. Elk gewricht in de voorvoet heeft een kapsel dat de botten bij elkaar houdt. Wanneer dit kapsel overbelast wordt of ontstoken is, is er sprake van capsulitis. Vaak is het gewricht achter de tweede teen de boosdoener, maar het kan ook bij de kleinere tenen ernaast voorkomen.

Wat voel je?
Bij capsulitis voel je vaak een scherpe, stekende pijn aan de onderkant of bij de bal van de voet. Wanneer er sprake is van een ontsteking van het kapsel, dan kan dit gepaard gaan met roodheid, zwelling en warmte. Met name het afwikkelen over de voorvoet lukt niet goed, waardoor het lichaam automatisch een andere weg gaat kiezen voor de afwikkeling. Dat is meestal over de buitenkant van de voet, waardoor er bij langdurige klachten ook elders in het lichaam klachten kunnen ontstaan.

Hoe kom ik eraan?
Er zijn verschillende oorzaken voor het ontwikkelen van een capsulitis in de voorvoet. Overbelasting van de voet door sport of tijdens uw beroep, een (te) lange wandeltocht of verkeerde schoenen (bijv. slippers in de zomer) zijn mogelijke oorzaken. Ook een structurele afwijking zoals een knok of een stijve grote teen kan een ontsteking in de kleine gewrichten veroorzaken.

Wat kan ik eraan doen?
De behandeling van capsulitis hangt deels af van de duur, ernst en oorzaak van de klachten. Wanneer er sprake is van een overbelasting, dan is een onderdeel van de therapie rust nemen en minder belasting aan de voet proberen geven. Wanneer iemand na een lange dag lopen of staan een lichte pijn krijgt aan de voorvoet, dan kan dit vanzelf weer wegtrekken. Wanneer de klachten al langere tijd aanwezig zijn, dan is er vaak meer aan de hand.  Goede schoenen met een stijve onderzool dragen kan een oplossing zijn. Soms blijkt dit niet voldoende en blijft het probleem aanwezig. Met op maat gemaakte steunzolen kan de podotherapeut de druk op uw voeten beter verdelen, waardoor de capsulitis kan gaan herstellen. 

Komt dit vaak voor?
Regelmatig bij lange afstandslopers, fanatieke sporters en bij beroepen waar veel lopen en staan aan de orde van de dag is.

Maak een afspraak met de podotherapeut

Van maandag t/m vrijdag kunt u van 08.00 tot 17.00 uur telefonisch een afspraak maken op het nummer 088 – 3456543. U kunt ook een afspraakverzoek versturen via het onderstaande formulier. Na verzenden van uw aanvraag wordt er contact met u op genomen om een afspraak in te plannen op één locatie bij u in de buurt.