Groeipijn bij kinderen

Wat is het?
Groeipijn kenmerkt zich door pijn in beide benen, meestal rond de knieën, kuiten, scheen- of dijbenen. Meestal komt de pijn ‘s nachts opzetten en is er overdag weinig van te merken. Vaak ontstaat de pijn wanneer “de botten sneller groeien dan de spieren”.

Wat voel je?
Er worden scherpe pijnscheuten diep in het been gevoeld. Groeipijn kan gepaard gaan met hoofdpijn, buikpijn, huilbuien of vermoeidheid. Wanneer het pijn in de groeischijven betreft gaat dit meestal over de pijn in de hiel bij actieve en sportende kinderen; beter bekend onder de naam Morbus Sever. Voor de meeste jonge kinderen is het erg lastig om letterlijk te zeggen dat ze pijn ervaren. Zij zullen eerder proberen dit aan te geven door het “geen zin hebben in de wandeling” en zich “hangerig opstellen”. De taak is aan u als ouder/verzorger hier doorheen te prikken, door actief doorvragen wat de reden is dat het kind niet meer wil lopen of wandelen. Bij twijfel kunt u voor een diagnose altijd bij de Hallux podotherapeut terecht.

Hoe kom ik eraan?
Tijdens de groeispurten ontstaat er grote rek van spieren en pezen bij hun aanhechting aan de botten. Botten groeien sneller dan spieren en dit veroorzaakt de vergrote spanning op spieren en pezen. Deze rek is waarschijnlijk de oorzaak van groeipijn. Groeipijn komt wat vaker voor na een drukke dag waarop uw kind veel heeft gelopen.

Wat kan ik eraan doen?
Als uw kind erg veel last heeft van groeipijn, kunt u een aantal dingen hiertegen zelf doen: pijnstillers/kinder-paracetamol toedienen, een lichte massage geven, de pijnlijke plekken warm maken met een kruik/ hotpack/ warme doek of spierstrekoefeningen doen. De oefeningen zorgen voor een betere bloeddoorstroming in de spieren en dit kan de pijn verzachten. Wanneer de groeipijnen uw kind structureel belemmeren in de dagelijkse gang van zaken, is het raadzaam een Hallux podotherapeut te consulteren. Naar gelang de onderzoeksresultaten wordt een behandelplan op maat voor uw kind samengesteld.

Komt dit vaak voor?
Ongeveer 30% van de kinderen in Nederland heeft weleens last van groeipijn, meisjes meer dan jongens. Kinderen tussen de 4 en 10 jaar ervaren de meeste groeipijn.

Maak een afspraak met de podotherapeut

Van maandag t/m vrijdag kunt u van 08.00 tot 17.00 uur telefonisch een afspraak maken op het nummer 088 – 3456543. U kunt ook een afspraakverzoek versturen via het onderstaande formulier. Na verzenden van uw aanvraag wordt er contact met u op genomen om een afspraak in te plannen op één locatie bij u in de buurt.