Hamertenen

Wat zijn hamertenen?

Tenen zijn normaal zo recht als vingers, hamertenen wijken af doordat ze krom staan. Deze kromming kan zich in verschillende vormen uiten. Een teen bestaat uit 3 kootjes (grote teen 2) en de kromming kan aanwezig zijn in alle gewrichtjes van de teen.

Wat voelt u bij hamertenen?

Hamertenen kunnen worden onderverdeeld in 2 groepen;
Structureel: In dit geval zijn de tenen stijf. Er is geen beweging mogelijk in de gewrichten van de teenkootjes. Deze stijfheid kan ervoor zorgen dat u pijn heeft bij het lopen en het bewegen van de tenen.
Niet-structureel: De tenen zijn flexibel. Er is beweging mogelijk in de gewrichten van de teenkootjes. Deze vorm is vaak minder pijnlijk.
Een hamerteen kan pijnklachten geven, maar dat is dus niet altijd het geval.
Een standsverandering van de tenen kan met name voor pijn zorgen bij het dragen van verkeerde schoenen, doordat ze te klein of te laag zijn bij de tenen. Er ontstaat dan wrijving tussen de schoen en de knokkels van de tenen. Daarnaast kan het topje van de teen ook een te grote druk krijgen ten opzichte van de grond. Hierdoor kunnen drukplekken ontstaan die uiteindelijk leiden tot blaren, likdoorns of zelfs wonden.

Hoe kom ik eraan?

Een hamerteen kan ontstaan door verschillende oorzaken. Bijvoorbeeld door een afwijkende voetstand zoals: een doorgezakte voorvoet, scheefstand van de grote teen (hallux valgus) of een holvoet. Daarnaast kan een hamerteen ook ontstaan door het langdurig dragen van te kleine of te krappe schoenen, artrose, reuma of door genetische bepaling.

Komt dit vaak voor?

Ja, hamertenen en klauwtenen komen heel veel voor. In de podotherapiepraktijk is het een klacht die met grote regelmaat langs komt. Afwijkingen in de tenen kunnen op alle leeftijden voorkomen, maar komen vaker voor op hogere leeftijd. Ook komt een hamerteen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Wat kan de Hallux podotherapeut voor u betekenen

Afhankelijk van de stijfheid van de hamerteen kan er een therapie toegepast worden. Deze kan bestaan uit: het geven van schoenadvies, het maken van een corrigerende of beschermende siliconenorthese (teenstukje), het aanmeten van op maat gemaakte podotherapeutische zolen of het uitvoeren van een voetbehandeling waarbij overtollig eelt en eventuele likdoorns worden verwijderd.

Maak een afspraak met de podotherapeut voor uw hamertenen

Na verzenden van uw aanvraag wordt er contact met u op genomen om een afspraak in te plannen op één locatie bij u in de buurt.