Heupklachten bij afwijkende voetstand

Wat is het?
Er zijn erg veel diagnoses die gesteld kunnen worden op basis van heupklachten. In de heup is er vaak sprake van een slijmbeursontsteking of artrose. Daarnaast zijn spieren, pezen, botten en zenuwen allemaal structuren die zich in de heup bevinden en aangedaan kunnen zijn. Al deze klachten kunnen indirect te maken hebben met de stand van uw voeten. De afwijkende stand zal in gewoontehouding zichtbaar zijn.

Wat voel je (symptomen)?
Heupklachten kunnen zich uiten in een diffuse pijn in het gewricht. Ook kunnen er branderige, stekende of zeurende pijnklachten zijn rond de gehele heupregio. Deze pijnklachten ontstaan vooral wanneer u staat of loopt. De pijnklachten kunnen erger worden naar mate de belasting groter wordt. Ook in rust kunnen de pijnklachten in de heup aanwezig blijven. Dit is vooral na een actieve voorgaande dag. De pijnklachten kunnen mogelijk ook uitstralen naar het been of het geslachtsdeel. Dit kan het looppatroon verstoren.

Heupklachten bij afwijkende voetstand

Hoe kom ik er aan?
Heupklachten kunnen acuut of geleidelijk ontstaan. Er zijn verschillende oorzaken voor heupklachten. Een afwijkende voetstand is een veel voorkomende oorzaak van heupklachten. U kunt hierbij denken aan het te ver naar binnen of buiten kantelen van de voeten. Deze kanteling kan zorgen voor een disbalans in de spierspanning van uw benen, heupen en/of rug. Daarnaast kunnen een beenlengteverschil, instabiliteit of over beweeglijkheid (hypermobiliteit) ook een rol spelen in de oorzaken van heupklachten.

Komt het vaak voor?
Pijnklachten in de heup worden regelmatig door de podotherapeut gezien. 65% van de heupklachten worden geconstateerd bij vrouwen. Er wordt vaak gedacht dat heupklachten vooral bij ouderen voorkomen. Dit is echter niet het geval. Jonge mensen die actief sporten hebben vaker last van heupklachten.

Wat kan de Hallux podotherapeut voor u betekenen bij deze klachten?
Uw Hallux podotherapeut kan podotherapeutische steunzolen aanmeten voor de afwijkende voetstand. Wanneer de voetstand gecorrigeerd wordt,  verminderen de klachten in de heup. Ook wordt er gekeken naar welke activiteiten u het beste kunt minderen of mijden, zodat de heup minder wordt belast. Mocht dit niet voldoende zijn dan kan er gekeken worden naar een mogelijke samenwerking met een fysiotherapeut. Een fysiotherapeut kan oefentherapie toepassen voor klachtenvermindering.

Maak een afspraak

Op maandag t/m vrijdag kunt u van 08.00 tot 17.00 uur telefonisch een afspraak maken op 088-3456543. Buiten kantoortijden kunt u mailen naar: secretariaat@hallux-groep.nl of u kunt gebruik maken van het onderstaande afspraakverzoek formulier.