Hielpijn bij kinderen

Wat is: Hielpijn bij kinderen (Morbus Sever)?
Hielpijn bij kinderen ook wel Morbus Sever genoemd is een blessure die veel bij kinderen voorkomt, vooral bij sportende kinderen. Het meeste bij jongens tussen de 7 en 15 jaar oud en in mindere mate bij meisjes tussen de 7 en 13 jaar oud. Morbus Sever is een ontsteking van de groeischijf (apofyse) van het hielbeen met hielklachten als gevolg.

Wat voel je?
De symptomen van Morbus Sever bij kinderen doet denken aan die van hielspoor bij volwassenen. Geleidelijk komt er een zeurende pijn op in de hak en dit gebeurt vooral na een periode van intensief belasten, bijvoorbeeld bij sporten of lange wandelingen (avondvierdaagse). De pijn treedt op aan de achterkant van de hak en soms is er ook een lichte zwelling te zien. Dit is op de plek waar de achillespees aan de hak vastzit.

Hoe kom ik aan deze hielpijn (Morbus Sever)?
De oorzaak ligt bij een snelle groei van de hielschijf bij kinderen in de groei in combinatie met verhoogde belasting. Denk hierbij aan intensieve sporten zoals bijvoorbeeld voetbal of volleybal. De verhoogde belastingen zorgen voor extra trekkrachten op de structuren rond de groeischrijf wat kan leiden tot hielklachten.

Komt dit vaak voor?
Ja, de Morbus Sever behoort tot de meest voorkomende voetklachten bij kinderen.

Is er iets aan te doen?
Ja, klachten van de Morbus Sever kunnen verdwijnen met de tijd. Als de groeischijf dichtgroeit verdwijnen ook de klachten. Dit kan echter een langere tijd duren. De aanwezigheid van voetafwijkingen, zoals een platvoet of holvoet, kunnen het ontstaan van de Morbus Sever versterken.

In een onderzoek kan een podotherapeut achterhalen of hier sprake van is en advies geven en/of behandelplan opstellen. Denk hierbij aan:

  • Taping: om de trekkrachten van de spieren tijdelijk te verminderen.
  • Schoenadvies: vertellen waar je op moet letten bij het dragen van goed schoeisel voor deze klacht.
  • Op maat gemaakte steunzolen: er wordt in je schoenen een soort van schok dempende zool gemaakt. De inlegzool zorgt er bij de meeste kinderen voor dat de klachten snel verminderen, zodat je door kunt gaan met sporten.

Maak een afspraak

Op maandag t/m vrijdag kunt u van 08.00 tot 17.00 uur telefonisch een afspraak maken op 088-3456543. Buiten kantoortijden kunt u mailen naar: secretariaat@hallux-groep.nl of u kunt gebruik maken van het onderstaande afspraakverzoek formulier.