Hielspoor (Fasciïtis Plantaris)

Wat is het?
Een hielspoor is een verkalking van de aanhechting van de grote voetpeesplaat aan de onderzijde van het hielbeen en bevindt zich ongeveer in het midden aan de onderzijde van de hiel. Een hielspoor is op een goede röntgenfoto duidelijk zichtbaar als een soort haakje of doorn wat van dik naar dun (spitser) verloopt: de kalkafzetting/ botaanwas strekt zich uit vanaf het hielbeen in de richting van de peesplaat. Een hielspoor zelf doet in de meeste gevallen geen pijn, het is immers bot. In de volksmond valt al snel de term hielspoor als verzamelnaam voor verschillende (pijn)klachten in het gebied van de hiel. Bij 70% van alle volwassenen in Nederland zou op een röntgenfoto wél een hielspoor zichtbaar zijn, echter zónder aanwezigheid van pijnklachten. Wel kan een hielspoor ervoor zorgen dat de peesplaat geïrriteerd raakt en daardoor pijn geeft. Dan is er sprake van een peesplaatontsteking, de fasciïtis plantaris.

Wat voel je? (symptomen)
Typisch zijn de opstartklachten: startpijn in de onderzijde van de hiel ‘s ochtends wanneer je uit bed komt of wanneer je een poosje hebt stilgezeten. Ook pijn bij langer staan en/of lopen maar ook in volledige rust kan juist stekende pijn optreden bij een hielspoor. De locatie van de pijn zit meestal aan de onderzijde van de hiel en vaak ook uitstralende pijn omhoog richting de binnenzijde van je enkel. Wanneer je al langer last hebt van opspelende hielpijnklachten wordt vaker bewust dan wel onbewust meer op de buitenzijde van de voet gelopen of wordt zelfs zoveel mogelijk op de tenen gelopen om de drukpijn enigszins te ontwijken. Dit onnatuurlijke (antalgisch) looppatroon als gevolg van de hielpijn kan weer leiden tot klachten elders in je lichaam.

Hoe kom ik aan hielspoor?
De oorzaak van pijn bij de hiel is vaak moeilijk te benoemen. Er zijn wel een aantal factoren op te sommen die een rol spelen in de ontwikkeling van deze klacht waarvan overbelasting de grootste rol speelt. Zo’n overbelasting kan bijvoorbeeld al starten bij het uitvoeren van herhaalde bewegingen tijdens het werken of sporten op een harde ondergrond al dan niet in combinatie met verkeerd schoeisel. Andere factoren die het ontstaan van hielspoor kunnen beïnvloeden zijn: overgewicht, platvoet-/holvoettype, (overpronatie) het te ver doorzakken van de middenvoet, beperking in het enkelgewricht, verkeerd schoeisel, langdurige overbelasting van de voeten en door het hardlopen. Ook wanneer het vetweefsel/vetkussentjes onder de hiel verminderd aanwezig is, zal hierdoor de schokdemping verminderen met als gevolg juist toename van druk op het hielbeen. De kans op hielspoor wordt hiermee aanzienlijk vergroot.

Komt het vaak voor?
Hielspoor is een van de meest voorkomende voetklachten in Nederland. Ongeveer 300.000 tot 400.000 Nederlanders hebben hier last van. De klacht komt even vaak voor bij mannen als vrouwen, en dan vooral boven de leeftijd van 40 jaar. Met name hardlopers tussen de veertig en zestig jaar lopen het meeste risico. Hielspoorklachten en klachten aan de onderzijde voet-peesplaat, de fasciïtis plantaris, zijn de meest voorkomende voetklachten die de podotherapeut van Hallux Voetexperts met succes behandeld.

Wat kan de Hallux podotherapeut voor u betekenen bij hielspoorklachten?

Na een gedegen voetonderzoek waarin de mate van hielpijn wordt vastgesteld, zal de Hallux podotherapeut het behandelplan met u doorspreken. Wanneer er voldoende rust wordt genomen, dus niet langer overbelasten, kan de genezing zijn intrede doen. Individueel op maat gemaakte inlegzolen gaan de drukverdeling optimaliseren wat het genezingsproces zal versnellen. Ook voetoefeningen en vaak ook Shock-Wave bij de fysiotherapeut, ondersteunen en bespoedigen het genezingsproces. Maar het zelf stoppen met de overbelasting van de hiel alsook dagelijkse rekoefeningen blijven wenselijk. Op deze manier zorgt u samen met de Hallux podotherapeut dat u zich weer klachtenvrij kunt gaan voortbewegen!

Echografie bij Hielklachten
Zoals eerder genoemd wordt de term hielspoor al snel gebruikt bij hielklachten. Echter zijn er meerdere diagnoses te stellen bij hielspoor. Middels echografie is het mogelijk om een aantal van die diagnoses te stellen dan wel uit te sluiten. Op een echo zijn de verschillen in weefsels goed zichtbaar te maken waardoor bot, pees, band en vetweefsel te beoordelen zijn. Hierdoor is vast te stellen of er daadwerkelijk een ontsteking van de peesplaat aanwezig is en in welke mate deze ontstoken is. Ook wordt er gekeken naar de conditie van het vetkussen onder de hiel. Indien noodzakelijk wordt er doelgericht gescand op eventuele andere oorzaken van de hielklacht. Op deze manier kan bekeken worden of de huidige therapie afdoende is of dat deze bijgesteld moet worden. Echografie wordt toegepast op locaties in Utrecht, Breda en Rotterdam.

Maak een afspraak voor uw hielspoor bij de podotherapeut van Hallux Voetexperts

Op maandag t/m vrijdag kunt u van 08.00 tot 17.00 uur telefonisch een afspraak maken op 088-3456543. Buiten kantoortijden kunt u mailen naar: secretariaat@hallux-groep.nl of u kunt gebruik maken van het onderstaande afspraakverzoek formulier.