Hielspoor

Hielspoor - fasciitis plantaris

Wat is hielspoor?


Een hielspoor is een verkalking van de aanhechting van de peesplaat aan het hielbeen. Het hielspoor zelf veroorzaakt in veel gevallen geen pijn. Veel mensen lopen hiermee rond zonder pijn te hebben. Wel kan het ervoor zorgen dat de peesplaat geïrriteerd raakt en er pijn optreedt. Dan is er sprake van een peesplaatontsteking. De term hielspoor wordt vaak gebruikt als verzamelnaam om een aantal problemen in de regio van de hiel aan te duiden.

Wat voel je bij hielspoor?


Typisch zijn de opstartklachten: startpijn bij de hiel ‘s ochtends wanneer je uit bed komt of na een poosje zitten. Ook pijn bij langer lopen of zelfs stekende pijn in rust kan optreden bij een hielspoor.

Hoe kom ik aan hielspoor?


De oorzaak van pijn bij de hiel is vaak moeilijk te benoemen. Er zijn een aantal factoren die een rol spelen in de ontwikkeling van deze klacht. Overbelasting speelt vaak een grote rol. Dit kan te maken hebben met herhaalde bewegingen uitvoeren tijdens het werken of sporten op een harde ondergrond. Andere factoren die het ontstaan van hielspoor kunnen beïnvloeden zijn: overgewicht, platvoet, holvoettype, beperkte dorsaalflexie in het bovenste spronggewricht, verkeerd schoeisel, langdurige overbelasting van de voeten en hardlopen.

Komt het vaak voor?


Hielspoor is een van de meest voorkomende voetklachten in Nederland. Ongeveer 300 tot 400.000 Nederlanders hebben hier last van. De klacht komt even vaak voor bij mannen als vrouwen, vooral boven de leeftijd van 40 jaar oud. . Hardlopers tussen de veertig en zestig jaar lopen het meeste risico.

Is er iets aan te doen?


Jazeker, er zijn maar weinig mensen die niet genezen van hielspoor. De eerste stap in de goede richting is een afspraak bij de podotherapeut. De podotherapeut kan bijvoorbeeld op maat gemaakte podotherapeutische steunzolen te maken. In veel gevallen is dit voldoende om de klacht onder controle te krijgen. Mocht dit niet afdoende zijn dan heeft de podotherapeut nog andere mogelijkheden tot zijn beschikking of wordt er samen gewerkt met andere disciplines in het netwerk, zoals de fysiotherapeut.

Maak een afspraak voor uw hielspoor bij de podotherapeut van Hallux Voetexperts
Klik hier voor een praktijk bij jou in de buurt