Ischias

Wat is het?
Ischias is een zenuwpijn die begint in de rug en die via de bil doorloopt tot in het been. De pijn wordt veroorzaakt door druk op de zenuw genaamd nervus ischiadicus. Dit is de langste zenuw van het lichaam. Deze zenuw begint in je ruggenmerg en loopt via de bil langs de achterkant van het been.

Wat voel je?
De pijn varieert van licht tot hevig en voelt stekend of branderig. De pijnscheuten leiden er vaak toe dat het moeilijk is om rechtop te staan. Meestal zijn de klachten aan een zijde van het lichaam omdat de never ischiadicus zich splitst in het wervelkanaal. Je kunt klachten hebben zoals:

  • pijn in de lage rug
  • krachtverlies van de been- en/of bilspieren
  • een verdoofd, brandend gevoel of tintelingen in het been
  • pijnscheuten in het been
  • pijn bij het heffen of strekken van het been of spierkrampen in been en/of bil

    Ook al is de pijn erg hevig, ischias is zelden blijvend.

Hoe kom ik eraan?
Ischias ontstaat door druk op de zenuw. Vrouwen hebben hier een grotere kans op door een zwangerschap. Verder zijn de meest voorkomende oorzaken: artrose, hernia, vernauwing van het wervelkanaal, verkrampte of gespannen bilspieren, verkeerde belasting van de rug of verminderde rompstabiliteit. Echter kan niet bij iedereen de oorzaak gevonden worden.

Komt dit vaak voor?
Bijna iedereen heeft wel eens last van rugklachten. Ongeveer 80{42daf8ca6461d514c8b0c9082eac92ea41c43c9db1cb6d1d53486250f29f6a08} van de volwassen bevolking krijgt ooit last van de rug.  

Wat kan een Hallux podotherapeut voor u betekenen bij deze klachten?
Het is verstandig om met ischias naar de dokter te gaan. Er wordt gedacht dat ischias een waarschuwing is voor een mogelijke hernia. In veel gevallen is zowel gedoseerde rust als oefeningen voor de rugspieren aan te raden. Het is verstandig om een tijd niet zwaar te tillen. Zelf kunt u pijnstillers nemen voor het verlichten van de pijn, neem een warm bad, gebruik een kruik of richt een infraroodlamp op de rug en probeer in beweging te blijven. Mocht de oorzaak van een verkeerde belasting van de rug door een verkeerde voetstand komen dan kan de podotherapeut deze corrigeren door middel van podotherapeutische zolen.