Jicht

Wat is het?
Jicht is een ontstekingsziekte die wordt veroorzaakt door een te hoge urinezuurspiegel in je lichaam. Het urinezuur hoopt zich op doordat de stofwisseling in je lichaam niet optimaal verloopt. Daardoor kunnen er natriumuraatkristallen ontstaan die neerslaan in of rondom je gewrichten. Je immuunsysteem valt deze kristallen aan en wil ze opruimen. Dit kan leiden tot plotselinge aanvallen van gewrichtsontstekingen.
Vooral op plekken in je lichaam waar het iets zuurder is en de temperatuur lager is dan op andere plekken in je lichaam, kan het urinezuur uitkristalliseren. Het urinezuur gaat dan van de vloeibare vorm over naar de vaste vorm. Vaak ontstaat een jichtaanval in het grote teengewricht.

Wat voel je?
Bij een jichtaanval raken één of meerdere gewrichten plotseling heftig ontstoken. De eerste aanval doet zich vaak voor in het gewricht van je grote teen. Je kunt veel last hebben van pijn. Het gewricht kan zo gevoelig zijn dat zelfs het gewicht van een laken al te veel is.
Het gewricht wordt dikker, voelt warm aan en het is minder goed te bewegen. Bijna altijd is de huid rondom het gewricht felrood en strakgespannen.
Naast het gewricht van je grote teen is het ook mogelijk dat de gewrichten van je enkels, knieën, vingers of polsen ontstoken raken. Meestal houdt de pijn een paar dagen aan. Soms ontstaat een chronische ontsteking en is de pijn dus langer dan een paar dagen aanwezig.

Hoe kom ik eraan?
Waarom je wel of geen jicht krijgt, is nog onduidelijk. Bij ongeveer een derde van de patiënten komt jicht in de familie voor. Erfelijke factoren spelen dus een rol bij het ontstaan van jicht vooral door nieren die erg spaarzaam met urinezuur omgaan. Normaal gesproken lost urinezuur op in je bloedbaan en plas je het geleidelijk uit. Door allerlei oorzaken kan het gebeuren dat je te veel urinezuur in je bloed hebt. Bijvoorbeeld door: actieve psoriasis, chemotherapie, overgewicht, stress, alcoholgebruik, eiwitrijke voedingsmiddelen, aangeboren afwijkingen in de aanmaak van urinezuur, verminderde nierfunctie of bepaalde medicijnen zoals plastabletten.

Komt dit vaak voor?
Ja, jicht komt regelmatig voor en bijna alle jichtpatiënten krijgen last van hun voet. De aandoening komt vaker voor bij mannen en ontstaat meestal na het 40ste levensjaar. Vrouwen krijgen jicht meestal na de overgang. Er zijn families waarbinnen mensen al rond het 20e levensjaarjaar jicht ontwikkelen.

Wat kan de Hallux podotherapeut voor u betekenen?

De podotherapeut zal u met verschijnselen van jicht terugverwijzen naar de huisarts. Soms is medicatie nodig om de urinezuurspiegel te verlagen, ook kan een dieet voorgeschreven worden met minder eiwitten.
Je arts heeft bij jicht de keuze uit verschillende soorten medicijnen. Deze medicijnen helpen een ontsteking tegen te gaan, een ontsteking te voorkomen of het urinezuurgehalte te verlagen. De verschillende medicijnen vullen elkaar vaak aan. Welk middel je arts voorschrijft, hangt af van het doel van de behandeling.