Klompvoet

Wat is het?
Een klompvoet is een aangeboren afwijking aan de voet(en). Het is een vergroeiing van de voeten die al ontstaat tijdens de zwangerschap. De Engelse benaming van een klompvoet is een ‘’clubfoot’’ (golfclub), de stand van de voet kan hiermee vergeleken worden. De voeten staan bij de geboorte naar beneden gericht en gedraaid. Ook is de voet een stuk kleiner dan normaal. In 50% van de gevallen komt de aandoening aan beide voeten voor.

Wat voel je?
Bij klompvoeten kan de voet niet recht op de grond neergezet worden. Er zijn (meestal) geen pijnklachten in de kinder- en jeugdjaren. Op latere leeftijd kunnen er pijnklachten ontstaan door een verkeerd looppatroon, doordat het vaak niet mogelijk is om de voet helemaal plat neer te zetten. Hierdoor wordt er te veel op de buitenzijde gelopen, waardoor pijnklachten of bijvoorbeeld eeltvorming kunnen ontstaan.

Hoe kom ik eraan?
Tijdens de zwangerschap ontstaat de klompvoet al. Bepaalde spieren en banden groeien niet mee met de rest van de voet. Daardoor trekken de spieren de voeten in de afwijkende stand. Ook kunnen de botten vervormen. De oorzaak is niet helemaal bekend, maar erfelijke factoren lijken een grote rol te spelen.

Komt het vaak voor?
Een klompvoet komt bij 1 op de 1000 baby’s voor, twee keer zo vaak bij jongens dan bij meisjes. Het kan zowel aan één als aan beide voeten voorkomen.

Wat kan de Hallux podotherapeut voor u betekenen bij deze klachten?
De behandeling van klompvoeten begint meestal meteen na de geboorte. De voetjes worden in de zo goed mogelijke stand in het gips gezet. Er kunnen ook operaties nodig zijn.

Wanneer er op latere leeftijd klachten ontstaan als gevolg van de klompvoet(en), kan een podotherapeut hierbij helpen. Door middel van steunzolen wordt gezorgd dat de voet de juiste steun krijgt en kunnen delen van de voet worden ontlast. Het komt regelmatig voor dat de podotherapeut u zal doorsturen naar een collega, de orthopedisch schoenmaker. Vaak is de voetvorm afwijkend of is er een lengteverschil in de voeten, waardoor een gewone confectieschoen niet de juiste pasvorm en steun biedt.  

Maak een afspraak met de podotherapeut

Van maandag t/m vrijdag kunt u van 08.00 tot 17.00 uur telefonisch een afspraak maken op het nummer 088 – 3456543. U kunt ook een afspraakverzoek versturen via het onderstaande formulier. Na verzenden van uw aanvraag wordt er contact met u op genomen om een afspraak in te plannen op één locatie bij u in de buurt.