Likdoorn / Eksteroog

Een veelvoorkomend probleem aan de voeten is een likdoorn. Dit wordt in de volksmond ook wel een eksteroog genoemd. Een likdoorn kan behoorlijk gevoelig en soms zelf pijnlijk zijn. Vooral tijdens het lopen of sporten. Daarom is het belangrijk dat je deze vroegtijdig constateert en kan laten behandelen. Maar hoe herken je nu precies een likdoorn? En hoe kom je hier weer vanaf? Wij leggen het je graag uit.

Wat is het?
Een likdoorn of eksteroog is een abnormale verdikking van de huid (eelt), van de hoornlaag, en ziet er geel uit. In het midden van de likdoorn verzamelen zich dode huidresten, wat een donker plekje geeft. Dit harde plekje eelt, groeit vervolgens in de huid en kan gaan steken. Op een gegeven moment kan dit dus flinke pijn veroorzaken. Een likdoorn of eksteroog komt meestal voor op de voetzool, aan de bovenzijde van de tenen of op de teentop, tussen de vierde en vijfde teen. Hiernaast komt een likdoorn in enkele gevallen voor in de handpalm. Naast harde likdoorns, zijn er ook zachte likdoorns. Deze komen vaak voor tussen de tenen en blijven zacht door vochtige en warme voeten. 

Wat voel je?
Een likdoorn kan zeer pijnlijk zijn en het dagelijks functioneren ernstig belemmeren. Als je de likdoorn te lang laat zitten, kan de pijn zelfs doorstralen naar aangrenzende delen in de voeten en zelfs naar je been. Sommige mensen omschrijven de pijn alsof er een spijker in de voet zit. Er zijn een aantal duidelijke signalen die je kunt herkennen aan een likdoorn. Het is belangrijk dat je deze goed herkent, want het wordt vaak verward met gewone eeltvorming. Ten eerste zul je merken dat je pijn krijgt onder de huid, of dat de huid extra gevoelig is. Waar gewoon eelt heel de voet bedekt, neemt een likdoorn of eksteroog maar een bepaald plekje op je voet in beslag. Dit harde plekje kenmerkt zich door de donkere pit in het midden en als je hier op drukt zul je een stekende pijn ervaren. Verder voelt de huid ruw en dik aan en is deze vaak ook droog en schilferig.  

Hoe kom ik er aan?
Het ontstaan van een likdoorn of eksteroog wordt meestal veroorzaakt door overmatige wrijving. Bijvoorbeeld als je te strakke of kleine schoenen draagt, of veel op hakken loopt. Maar ook als je een beroep hebt waarbij je veel moet lopen of staan en bij sporten waarbij er veel druk wordt uitgeoefend op je voeten. Een likdoorn kun je zien als een natuurlijk beschermingsmechanisme van je lichaam. Het eelt moet namelijk de wrijvingsplekken beschermen, maar als hier te veel druk op komt, kun je daar dus ook weer last van krijgen. Het eelt hoopt zich alleen maar op en gaat dus op een gegeven moment zeer doen bij iedere stap die je zet. In sommige gevallen kunnen likdoorns ook ontstaan als een gevolg van een ander voetprobleem, zoals een hamerteen of voetknok. Bij een hamerteen hebben de kleinere tenen een misvorming, waarbij het middelste gedeelte als het ware naar boven komt. Bij een voetknok ervaar je een zwelling aan de basis van de grote teen, waardoor deze wat meer naar binnen buigt. Als je hier last van denkt te hebben, kun je het beste contact opnemen met een podotherapeut of je huisarts.

Wat kan ik eraan doen?
Een likdoorn kan eenmalig zijn, maar komt vaak ook weer terug. In sommige gevallen kan een likdoorn of eksteroog vanzelf weer verdwijnen als ook de druk en irritatie wordt weggenomen. Als je bijvoorbeeld weet dat je een likdoorn hebt gekregen door te strakke schoenen, zul je deze dus kunnen verruilen voor schoenen in de juiste maat. Hiernaast is het belangrijk dat je er voor zorgt dat je voeten droog en schoon zijn als je je schoenen aantrekt. Natte of vochtige voeten kunnen namelijk de kans op wrijving vergoten. Ook bestaan er speciale likdoorn zalfjes en eeltpleisters. Hierin zit het bestanddeel Salicylzuur, wat het eelt zacht maakt en je het dus gemakkelijk kunt verwijderen. Toch moet het harde plekje eelt vaak worden weggesneden. En zeker in gevallen waarbij een likdoorn meerdere keren terugkomt, kun je het beste langsgaan bij een (medisch) pedicure of een podotherapeut. Zij zullen de likdoorn verwijderen of door middel van een voetonderzoek de oorzaak van de herhaaldelijk terugkomende likdoorn achterhalen.

Komt dit vaak voor?
Als je denkt dat je de enige bent met een likdoorn, heb je het mis. Dit komt namelijk bij veel mensen heel vaak voor. Er zijn in Nederland 14.500 pedicures en 750 podotherapeuten dagelijks bezig met dit soort klachten. Over het algemeen komen likdoorns wel vaker voor bij wat oudere mensen. Dit komt doordat zij minder huid hebben op de voetzolen en daardoor de kans dus ook groter is dat likdoorns of eksterogen zich ontwikkelen op bepaalde plekken. Als je regelmatig je schoeisel in de gaten houdt en op tijd ingrijpt bij voetklachten, zul je de kans op een likdoorn al aanzienlijk verkleinen