Marsfractuur

Wat is het?
Een marsfractuur is een breuk in één van de vijf middenvoetsbeentjes. De benaming komt voort uit de militaire sector waar na lang marcheren regelmatig een fractuur van een van de middenvoetsbeentjes ontstond. Meestal betreft het het tweede of het derde middenvoetsbeentje. Deze zijn het langste en dus het meest kwetsbaar. Een klein scheurtje van het middenvoetsbeentje is op een röntgenfoto vaak moeilijk tot niet zichtbaar. Pas wanneer het middenvoetsbeentje volledig gebroken is, zal de fractuur goed zichtbaar zijn op een röntgenfoto.

Wat voel je?
De pijn die ontstaat door een marsfractuur is vaak moeilijk te beschrijven. De locatie van de pijn zit vaak ergens in de middenvoet. Meestal ontstaat de pijn plotseling tijdens het lopen. De klachten worden erger bij veel staan en lopen. De pijn wordt minder bij het dragen van een stevige schoen.

Hoe kom ik eraan?
Een marsfractuur ontstaat als gevolg van een lange wandeling of intensieve sportbeoefening. De fractuur ontstaat vaak doordat er continue druk staat op één en dezelfde plek in de voet, waardoor het ook wel een stressfractuur wordt genoemd. Risicofactoren voor het ontstaan van deze klacht zijn onder andere; een afwijkende stand van de voet, een verkeerde afwikkeling van de voet bij het lopen, te veel staan en lopen en osteoporose (een botaandoening waarbij de botten broos zijn).

Komt dit vaak voor?
Deze klacht komt zelden voor.

Wat kan de Hallux podotherapeut voor u betekenen?
Om uit te sluiten of er daadwerkelijk een breuk of enkel een scheurtje van het middenvoetsbeentje aanwezig is, is het aan te raden een röntgenfoto van de desbetreffende voet te laten maken. De belangrijkste behandeling voor een breuk van één van de middenvoetsbeentje is: rust!
Een voet met een breuk of een scheurtje in het middenvoetsbeentje hoeft niet perse ingegipst te worden.

De Hallux podotherapeut kan de voet rust geven en extra ondersteuning bieden door middel van een op maat gemaakte podotherapeutische zool. Hierdoor kan ook een afwijkende stand en/of afwijkend looppatroon worden gecorrigeerd. Heeft u het vermoeden dat uw middenvoetsbeentje gebroken is? Zorg er dan voor dat u op goede, stevige schoenen loopt. De pijn wordt minder bij het dragen van een stevige schoen
De voet dient minimaal 6 weken ontzien te worden. Hierna zal zeer geleidelijk de belasting weer opgevoerd kunnen worden. De genezing van een marsfractuur kan weken tot maanden in beslag nemen.

Maak een afspraak

Op maandag t/m vrijdag kunt u van 08.00 tot 17.00 uur telefonisch een afspraak maken op 088-3456543. Buiten kantoortijden kunt u mailen naar: secretariaat@hallux-groep.nl of u kunt gebruik maken van het onderstaande afspraakverzoek formulier.