Overbelasting klachten als gevolg van sport (knie)

Wat is het?
Een knieblessure is een verzamelnaam voor verschillende blessures aan de knie. De onderdelen van de knie die door een blessure het meest getroffen worden zijn de meniscus, de kniepees, de kruisbanden of de kniebanden. Deze blessures brengen allemaal hun eigen klachten met zich mee. Een overbelasting van de knie betekent dat er te veel is belast, door bijvoorbeeld sporten, in een te korte tijd, met te weinig hersteltijd tussen de trainingen.

Wat voel je?
De klacht is in verschillende fases in te delen. In het begin van een overbelastingklacht ontstaat er vooral pijn in de hersteltijd na een inspanning. Is de overbelasting al langer gaande, dan kan er ook pijn ontstaan tijdens de inspanning zelf. Daarna zal de pijn steeds sneller opkomen tijdens een inspanning. In de laatste fase zal er een continu zeurende pijn aanwezig zijn in rust en tijdens inspanning.

Hoe kom ik eraan?
Overbelastingklachten ontstaan onder meer doordat er te weinig hersteltijd is tussen de sportactiviteiten. Ook een te hoge intensiteit en een te snelle trainingsopbouw kunnen oorzaken zijn van deze knieblessure. De balans tussen de belasting (het gebruiken van het kniegewricht) en de belastbaarheid (wat een kniegewricht aankan) is verstoord.
Klachten aan de knie door sporten kunnen ook ontstaan door een afwijkende voetstand, een afwijkend gangpatroon of door verkeerde of versleten sportschoenen.

Komt dit vaak voor?
Een op de vijf mensen loopt een blessure op als gevolg van sporten of actieve bezigheden. Hierbij zien we een overbelastingklacht van de knie vaak voorkomen bij fietsen, hardlopen en wandelen.

Wat kan de Hallux podotherapeut voor u betekenen?
Overbelasting wil altijd zeggen: rust, althans minder belasting. Er moet eerst worden onderzocht welke activiteiten geen of nauwelijks pijn opleveren en dan is het zaak binnen die marge te blijven. Het lichaam moet de kans krijgen om te helen. De Hallux (sport)podotherapeut kan samen met u kijken wat er gedaan moet worden om de klachten af te laten nemen. Daarnaast is het belangrijk om de klachten niet terug te zien komen als de trainingen weer worden opgebouwd. Er wordt een volledig voetonderzoek gedaan, waarbij een eventuele afwijkende voetstand of looppatroon kan worden gecorrigeerd door middel van een op maat gemaakte podotherapeutische zool. Daarnaast kan de (sport)podotherapeut ook voorzien in een passend schoenadvies en trainingsschema voor de wederopbouw van het sporten.

Maak een afspraak met de podotherapeut

Van maandag t/m vrijdag kunt u van 08.00 tot 17.00 uur telefonisch een afspraak maken op het nummer 088 – 3456543. U kunt ook een afspraakverzoek versturen via het onderstaande formulier. Na verzenden van uw aanvraag wordt er contact met u op genomen om een afspraak in te plannen op één locatie bij u in de buurt.