Overliggende tenen

Wat is het?
Bij overliggende tenen ligt er één teen bovenop een andere teen. Dit kan bij alle vijf de tenen voorkomen, bij meerdere tenen tegelijk en aan beide voeten tegelijk.

Wat voel je?
Overliggende tenen geven niet altijd pijnklachten, zeker niet als er nog voldoende bewegelijkheid in zit. Vaak ontstaan er wel drukplekken tussen of op de tenen en dit kan leiden tot blaren, eeltplekken, likdoorns of zelfs wondjes op of tussen de tenen.

Hoe kom ik eraan?
Het ontstaan van overliggende tenen kan verschillende oorzaken hebben. Vaak is een afwijkende voetstand de oorzaak van overliggende tenen zoals bijvoorbeeld een doorgezakte voorvoet, holvoet of het hebben van een scheve grote teen (hallux valgus). Daarnaast kunnen standsafwijkingen van de tenen ook ontstaan door reumatische aandoeningen of kan de standsafwijking aangeboren zijn. Dit komt vaak al voor op jonge leeftijd. Tot slot kan het dragen van te kleine of te smalle schoenen er ook voor zorgen dat de tenen in de verdrukking komen en dus over elkaar heen komen te liggen.

Komt dit vaak voor?
Over het algemeen komen overliggende tenen het meest voor bij volwassen personen. Toch komt deze standsafwijking bij zowel volwassenen als bij kinderen voor. Op jongere leeftijd komt dit vaak door een aangeboren afwijking. Het fenomeen van de overliggende tenen komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Dit kan komen door het dragen van te smalle damesschoenen.

Wat kan de Hallux podotherapeut voor u betekenen?

De Hallux podotherapeut kijkt samen met u naar de oorzaak van de overliggende tenen en kan zo een passende oplossing bedenken. Deze oplossing kan bestaan uit het geven van schoenadvies. Het dragen van passend schoeisel dat groot genoeg is en een brede en hoge teenbox (voorzijde schoen) heeft, kan voorkomen dat tenen in de knel raken.
Daarnaast kan de podotherapeut eventueel ontstane blaren, eeltplekken, likdoorns of  wondjes behandelden.

Tot slot kan de podotherapeut ervoor zorgen dat door middel van een op maat gemaakte, corrigerende of drukontlastende orthese (teenstukje) er geen drukplekken, wondjes of likdoorns meer kunnen ontstaan tussen of op de tenen.

Maak een afspraak

Op maandag t/m vrijdag kunt u van 08.00 tot 17.00 uur telefonisch een afspraak maken op 088-3456543. Buiten kantoortijden kunt u mailen naar: secretariaat@hallux-groep.nl of u kunt gebruik maken van het onderstaande afspraakverzoek formulier.