Peesplaatontsteking

Wat is het?

De peesplaat is de grote pees onder de voet. Deze peesplaat moet ervoor zorgen dat de voet gestuurd wordt tijdens het lopen en in stilstand zorgt de peesplaat voor stabiliteit. Als deze pees overbelast of ontstoken is, kan dit zorgen voor pijn tijdens het lopen of geeft dit instabiliteitsklachten en spreken we van een peesplaatontsteking.

Wat zijn de symptomen?

Vaak gehoord bij peesplaatontsteking is de opstartklacht: pijn met het uit bed komen of opstaan na een tijdje zitten. De irritatie of pijn die te voelen is, hangt af van het stadium waarin de blessure zich bevindt. In het begin zal u vooral last hebben na het bewegen: u voelt de voet(en) in rust na het wandelen en/of sporten. Als de blessure al langer aanwezig is, kunt u ook klachten gaan ervaren tijdens het bewegen. In beide gevallen zien we vaak nog geen ontstekingsverschijnselen van de peesplaat. In het ergste geval raakt de peesplaat wel ontstoken, dan ervaart u constant pijn aan de voet(en) en met meer bewegen kan de pijn verergeren. In de ontstekingsfase kan de voetzool ook warm aanvoelen, rood en gezwollen zijn.

Hoe kom ik aan een peesplaatontsteking?

Een peesplaatontsteking heeft vaak met overbelasting te maken. De overbelasting kan verschillende oorzaken hebben en het is per individu verschillend hoe snel dit tot stand komt.
Enkele voorbeelden zijn: veranderen van werk, van een zittend naar een staand/lopend beroep of te snel opbouwen van een hardloopschema.
Deze blessure kan ook ontstaan als uw weerstand is afgenomen door bijvoorbeeld ziekte. Daarnaast is een afwijkende voetstand ook een oorzaak voor te veel trekkrachten aan de peesplaat wat pijnklachten kan geven. Ook kan slijtage van schoenen zorgen voor minder steun.

Komt het vaak voor?

De blessure komt vaak voor. Het kan voorkomen bij zowel een zittend als een staand beroep en bij een fanatieke tot normale sporter.

Wat kan de Hallux podotherapeut voor u betekenen?

Als u een afwijkende voetstand en/of afwijkend looppatroon heeft, kan dat een oorzaak zijn van de klachten die u ervaart. Deze afwijkingen zullen gecorrigeerd moeten worden. De Hallux podotherapeut kan podotherapeutische zolen maken met de correctie(s) die u nodig heeft. Daarnaast kunt u zelf al aan de slag gaan met simpele rekoefeningen om de peesplaat te ontspannen. Tot slot is een goede en stevige schoen belangrijk voor een goede basis. Vervang uw schoenen voor dagelijks gebruik én uw sportschoenen regelmatig en wissel verschillende paren af.

De podotherapeut zal samen met u bespreken wat nodig is en kan u advies geven op het gebied van: podotherapeutische zolen, schoenen en dagelijks ritme of sportschema om u zo snel mogelijk weer klachtenvrij te maken.

Maak een afspraak

Op maandag t/m vrijdag kunt u van 08.00 tot 17.00 uur telefonisch een afspraak maken op 088-3456543. Buiten kantoortijden kunt u mailen naar: secretariaat@hallux-groep.nl of u kunt gebruik maken van het onderstaande afspraakverzoek formulier.


peesplaatontsteking