Peesplaatontsteking

peesplaatontsteking

Wat is peesplaatontsteking?


Een betere naam voor een peesontsteking is eigenlijk een peesblessure. Meestal is de pees niet ontstoken, maar is er sprake van een irritatie. Een pees is van nature slecht doorbloed en heelt daarom langzaam.

Wat voel je bij een peesplaatontsteking?


Scherpe en/of stekende pijn afhankelijk van het stadium waar de blessure zich in bevindt. In het beginstadium (fase 1) is er alleen pijn na een activiteit, in fase 2 ook tijdens een activiteit, bijvoorbeeld bij het sporten. In fase 3 heb je ook last tijdens het normale gaan en staan.

Wat zijn de oorzaken van peesplaatontsteking?


Een peesblessure heeft vrijwel altijd met overbelasting te maken. De overbelasting kan verschillende oorzaken hebben is per individu verschillend. Enkele voorbeelden zijn: trainen voor een marathon, een wandel 4-daagse of andere sporten. Het kan ook ontstaan als je weerstand afgenomen is door bijvoorbeeld ziekte en je op je werk  meteen weer vol aan de slag gaat.

Komt het vaak voor?


Zeer vaak. Peesontstekingen komen vaak voor bij startende sporters en bij zeer ervaren sporters.

Wat kan ik eraan doen?


Vaak ligt een afwijkende voetstand en/of afwijkende afwikkeling van de voeten ten grondslag aan telkens terugkerende peesontstekingen. In combinatie met verkeerde of verouderde schoenen voor de betreffende activiteit kan deze klachten lang laten aanhouden en tot grote frustratie leiden. Een fysiotherapeut en een podotherapeut behandelen dit soort klachten vaak gezamenlijk. De eerste kan het weefsel stimuleren en de podotherapeut onderzoekt de oorzaak van de klachten en kan adviseren met schoenadvies, training en stand en afwikkeling verbeteren door podotherapeutische steunzolen.