Wat is het?
Een vaak vlammende pijn aan de buitenkant van het bovenbeen wordt meestal veroorzaakt door overbelasting van de tractus iliotibialis. Deze spier strekt zich uit vanaf de heupkam en loopt dan over de zijkant van het bovenbeen naar de buitenzijde van de knie waar deze weer aanhecht. De functie van de m. tractus iliotibialis is om stabiliteit te leveren voor de buitenzijde van de knie.

Wat voel je?
Meestal zit de pijn aan de buitenzijde van de knie. Deze kan doortrekken tot aan de bovenzijde van het onderbeen tijdens belasting. De pijn kan variëren van een doffe tot een scherpe, stekende en vlammende pijn. Het begint meestal met een lichte irritatie en wordt steeds erger naarmate de belasting toeneemt qua duur en intensiteit.

Hoe kom ik eraan?
Er zijn verschillende oorzaken die kunnen leiden tot een overbelasting van de tractus iliotibialis. Denk hierbij aan de zogeheten O-benen, een holvoet met een hoge wreef, een bekkenscheefstand, maar ook het te ver naar binnen zakken (over-pronatie) van de voet en knie. Verder kan versleten of ongeschikt schoeisel al dan niet in combinatie met een te snel opgevoerd loopschema deze blessure veroorzaken.

Wat kan ik eraan doen?
Het tractus iliotibialis frictie-syndroom is een overbelastings-blessure. De behandeling van deze klacht bestaat voornamelijk uit het rekken van de tractus (onderliggende peesplaat), het versterken van de spieren en het aanpassen/reguleren van de belasting-opbouw. Een ontstekingsremmer kan hierbij goede ondersteuning bieden. Verder is het belangrijk dat er goed schoeisel wordt gedragen en dat er een aangepast trainingsschema wordt aangehouden. Een goede individueel op maat aangemeten sport-inlay kan het te ver naar binnenzakken van de voet, enkel en knie corrigeren. Een eventuele bekkenscheefstand zal tijdens het podotherapeutisch onderzoek worden uitgemeten en zo nodig worden gecompenseerd in de Hallux-zooltherapie.

Komt dit vaak voor?
Deze blessure komt vaak voor bij hardlopers en wordt mede daardoor dan ook runners knee genoemd. Deze aandoening bestrijkt 12% van alle overbelastings-klachten en is hiermee een van de meest voorkomende blessures aan de zijkant van de knie bij hardlopers.

Maak een afspraak met de podotherapeut

Van maandag t/m vrijdag kunt u van 08.00 tot 17.00 uur telefonisch een afspraak maken op het nummer 088 – 3456543. U kunt ook een afspraakverzoek versturen via het onderstaande formulier. Na verzenden van uw aanvraag wordt er contact met u op genomen om een afspraak in te plannen op één locatie bij u in de buurt.