Pijn rondom de knieschijf (Patellofemoraal pijnsyndroom)

Wat is het?
De knieschijf is een dik bot dat zich bevindt in de pees die over de knie loopt. Tijdens het buigen en strekken van de knie, glijdt de knieschijf door een groeve. Door verschillende oorzaken kan het zijn dat de knieschijf niet goed door de groeve glijdt, waardoor irritatie achter de knieschijf kan ontstaan. Dit kan pijnklachten geven, zowel op, onder als rondom de knieschijf. De medische benaming voor deze klacht is het patellofemoraal pijnsyndroom.

Wat voel je?
Er wordt vaak een doffe of zeurende pijn gevoeld die toeneemt bij belasting van de knie. Vaak bij bewegingen zoals hurken, knielen, traplopen, fietsen of sporten. Ook lang zitten met gebogen knieën kan zorgen voor pijn, wanneer de knie dan weer gestrekt wordt kan er een krakend of knakkend gevoel worden gevoeld.

Hoe kom ik eraan?
Door een afwijkende stand van de knie kunnen deze klachten ontstaan. Tijdens het bewegen glijdt de knieschijf over het kniegewricht. Normaal gesproken gaat dit in een mooie rechte lijn, door een groeve. Maar bijvoorbeeld bij X-benen, glijdt de knieschijf niet mooi recht door de groeve, waardoor er irritatie kan ontstaan. Ook kan de oorzaak liggen in overbelasting of juist zwakte van omliggende spieren. De bovenbeenspieren spelen een belangrijke rol in de sturing van de knieschijf. Tevens kan bijvoorbeeld een val op de knie irritatie veroorzaken van de knieschijf. 

Komt het vaak voor?
Het patellofemoraal pijnsyndroom is een veelvoorkomende oorzaak van pijnklachten aan de knie. De klachten komen veel voor en worden het vaakst gezien bij tieners en jongvolwassenen, vaker bij meisjes dan bij jongens.

Wat kan de Hallux podotherapeut voor u betekenen bij deze klachten?
Wanneer er sprake is van een X-stand in de knieën, die deze klachten kan veroorzaken, wordt er ook vaak een afwijkende stand in de voeten gezien. Vaak zijn de voeten ook doorgezakt en vallen naar binnen. De podotherapeut kan de stand van de voeten en knieën verbeteren door middel van steunzolen.

Bij deze klachten zal de podotherapeut vaak samenwerken met een fysiotherapeut om de klachten zo goed en snel mogelijk te behandelen.

Maak een afspraak met de podotherapeut

Van maandag t/m vrijdag kunt u van 08.00 tot 17.00 uur telefonisch een afspraak maken op het nummer 088 – 3456543. U kunt ook een afspraakverzoek versturen via het onderstaande formulier. Na verzenden van uw aanvraag wordt er contact met u op genomen om een afspraak in te plannen op één locatie bij u in de buurt.