Platvoeten

Regelmatig wordt er in de volksmond over platvoeten gesproken. Wat houdt dit nu eigenlijk in? En kan het kwaad?

Wat zijn platvoeten
Platvoeten zijn voeten waarbij de voetboog, ofwel de holling van de voet platter is dan bij een normaal voettype. Bij een echte platvoet is er dus helemaal geen holte zichtbaar. Naast het voettype platvoet en de normale voet bestaat er nog een derde voettype: de holvoet, die het tegenovergestelde is van de platvoet.

Platvoeten

Iedereen heeft tijdens de groei een moment dat de voeten en/of enkels naar binnen vallen. Rond de kinderleeftijd 7 à 8 jaar komt dit vanzelf op orde en weer recht te staan. Dit betekent niet dat je op dat moment een platte voet hebt. Echter kan dit wel klachten veroorzaken in combinatie met de groeiperiode. Tijdens de periode dat de enkels/voeten naar binnen zakken ontstaat er een disbalans tussen de binnen- en buitenzijde van de enkel. Wanneer er door de groei meer rek van spieren wordt gevraagd, kan dit resulteren in overbelasting met pijnklachten of zelfs blessures.

In sommige gevallen herstelt de holte van de voet zich niet na de leeftijd van 7 à 8 jaar. In deze gevallen is er naast het naar binnen zakken van de voet/enkel vaak een mate van x-benen zichtbaar. Dit maakt dat de belastbaarheid van de benen minder hoog is. Daarmee zijn ze blessuregevoeliger. Dit wil niet zeggen dat je per definitie last krijgt van je voeten/enkel/knieën/ heupen of rug, mits je binnen je belastbaarheid en je pijngrens blijft. Belasting en belastbaarheid dienen immer in balans te zijn; in deze gevallen is er niets aan de hand en blijf je binnen de gezonde grenzen van je lichaam.

Maar wat doe je als je deze balans zelf niet gevonden krijgt? 
In deze gevallen is het raadzaam om een analyse te laten uitvoeren hoe jouw looppatroon is, zodat dit eens nader bekeken kan worden om te achterhalen hóe en waar deze pijn of bewegingsbeperking vandaan komt. Vanuit deze analyse kan er worden gekeken waar de disbalans vandaan komt. Een podotherapeut kan deze analyse uitvoeren en vervolgens een behandelplan opstellen.

Denk hierbij aan een schoenadvies al dan niet met corrigerende zooltherapie en/of looptraining. Ook wordt er wel samengewerkt met Cesar- of fysiotherapeuten om de platvoet daar waar mogelijk, aan te pakken.

Om erachter te komen wat in uw situatie de beste oplossing is, kunt u contact opnemen met Hallux Voetexperts via 088-3456543 voor een podotherapeutisch onderzoek bij u in de buurt.

Maak een afspraakverzoek voor uw platvoeten

Na verzenden van het afspraakverzoek formulier wordt er contact met u op genomen om een afspraak in te plannen.

Afspraak Formulier Voetklachten (Platvoeten)