Hielspoor

Wat is het?
Een hielspoor is een aanhangsel aan het hielbot dat zich gevormd heeft door kalkafzetting aan de hiel. Het hielspoor zelf veroorzaakt doorgaans geen pijn. Veel mensen lopen hiermee rond zonder pijn te hebben. Wanneer het weefsel en botvlies ontstoken raakt, treedt er pijn op en is er sprake van een peesplaatontsteking. In de volksmond worden klachten aan de hiel vaak als hielspoor aangeduid.

Wat voel je?
Startpijn bij het opstaan of na enige tijd gezeten te hebben, is zeer typisch voor hielspoorklachten. Maar ook pijn bij langer lopen of steken als je in bed ligt, kunnen voorkomen bij deze klacht.

Hoe kom ik eraan?
Dat is vaak moeilijk te herleiden. De pijn kan ontstaan door een incident, zoals een verstapping of verzwikking, maar over het algemeen is de oorzaak niet terug te halen. Een afwijkend looppatroon, verkeerde schoenen, overbelasting tijdens het sporten zijn vaak oorzaken van hielspoor.

Komt dit vaak voor?
Ja, heel vaak. Hielspoor/hielklachten is een van de meest voorkomende voetklachten in Nederland. Naar schatting hebben 300 tot 400.000 Nederlanders hier last van.

Is er iets aan te doen?
Jazeker, er zijn maar weinig mensen die niet genezen van hielspoor. De eerste stap in de goede richting is een afspraak bij de podotherapeut. Veelal is het voldoende om op maat gemaakte podotherapeutische steunzolen te maken. Mocht dit niet afdoende zijn dan heeft de podotherapeut nog andere mogelijkheden tot zijn beschikking. Of hij kan verwijzen naar andere disciplines in zijn netwerk, zoals de fysiotherapeut

Terug naar de klachtenwijzer


Wilt u een afspraak maken voor uw hielspoor?

Wilt u een afspraak maken bij een van onze locaties voor uw hielspoor? U kunt bij elke praktijk een afspraak maken. Elke locatie heeft een eigen afspraak formulier dat u kunt invullen. Na verzenden van het afspraak formulier wordt er contact met u op genomen om de afspraak te bevestigen.