Slijmbeursontsteking hiel

Wat is een slijmbeursontsteking aan de hiel?
Een slijmbeursontsteking van de hiel ook wel achilles bursitis genoemd, is een aandoening waarbij er schade en inflammatie optreden van de slijmbeurs ter hoogte van de hiel. Een slijmbeurs is een met vocht gevuld zakje dat tussen een pees en het bot ligt. Het zorgt ervoor dat de pees soepel over het bot glijdt en de frictie tussen deze bewegende delen vermindert. Aan de achterkant van het hielbeen liggen twee slijmbeurzen. Een tussen de huid en de achillespees en een tussen de achillespees en het hielbeen.

Wat voel je?
Pijnklachten aan de achterzijde van de hiel waarbij zwelling, rode verkleuring en warmte kunnen optreden. Als je gaat lopen is de pijn meestal het ergst tijdens het opstarten na een periode van rust. Maar de pijn kan ook gevoeld worden tijdens verschillende activiteiten zoals: berg op lopen, traplopen, rennen en springen. Verder kun je last krijgen van stijfheid rond de achterzijde van de hiel. Ook kan het dragen van hoge hakken of strakke schoenen steeds ongemakkelijker gaan voelen.

slijmbeursontsteking hiel

Hoe kom ik aan een slijmbeursontsteking aan de hiel?
Het kan ontstaan door overbelasting. Door het vaak herhalen of uitvoeren van langdurige activiteiten ontstaat er een vergrote frictie van de huid over de achillespees wat uiteindelijk voor een overbelasting kan zorgen. Soms kan de aandoening zich plots ontwikkelen, wanneer er een grote/hoge kracht direct op de slijmbeurs wordt uitgeoefend.
Er kan sprake zijn van een onderliggende ziekte zoals jicht, reumatoïde artritis en andere reuma-achtige aandoeningen. Bij het dragen van hoge hakken en een uitstekend hielbeen kan de slijmbeurs klem komen te zitten.

Komt dit vaak voor?
Deze aandoening komt regelmatig voor bij oudere mensen en bij atleten van alle leeftijden.

Is er iets aan te doen?
Ja, de behandeling van een ontstoken slijmbeurs aan de hiel bestaat uit twee delen:Het wegnemen van de oorzaak. Vaak zal dit neerkomen op het ontlasten van de hiel en het behandelen van eventuele onderliggende aandoeningen door middel van schoenadvies en/of steunzolen.

Het behandelen van de symptomen. Het nemen van rust en pijnstillers, doen van stretchoefeningen en koelen.

Dit kan het beste bepaald worden tijdens een onderzoek bij de podotherapeut.

Maak een afspraak

Op maandag t/m vrijdag kunt u van 08.00 tot 17.00 uur telefonisch een afspraak maken op 088-3456543. Buiten kantoortijden kunt u mailen naar: secretariaat@hallux-groep.nl of u kunt gebruik maken van het onderstaande afspraakverzoek formulier.