Springersknie (jumpers knee)

Wat is het?
Een springersknie of jumpers knee is een typische overbelastings-blessure van de kniepees die gelegen is aan de voorkant van de knie tussen de knieschijf en het scheenbeen. Bij een springersknie is er geen sprake van een peesontsteking maar meer van een verstoord herstelproces met stekende pijn onder de knieschijf (de medische benaming voor knieschijf is patella).

Wat voel je?
De pijn van een springersknie voelt u alleen bij belasting aan de voorkant van de knie, onder de knieschijf. De pijn is vaak geleidelijk ontstaan, treedt op bij springen, landen en sprinten en trekt weer weg in rust. Als de blessure heviger is, kan deze sneller optreden en langer aanhouden. Het geeft een stekende pijn aan de voorkant van de knie, onder de knieschijf.

Hoe kom ik eraan?
Door plotselinge toename van trainingsduur of trainingsintensiteit kan deze overbelastings-blessure uitgelokt worden. Ook beginnende sporters en sporthervatting op het oude niveau na ziekte of vakantie kan de knieklachten veroorzaken, evenals het niet opbouwen van de trainingsduur en intensiteit. Met name de sprongbelasting is een risicofactor. Ook een verkeerde sprong- en landingstechniek zijn risicofactoren. Mogelijk speelt de trainingsondergrond hier ook nog een kleine rol. Ook verminderde spierkracht of disbalans van been-, bil-, en rompspieren verergeren de klachten van een jumpers knee, evenals een beperkte mobiliteit in de enkel, of platvoeten en voeten die te ver naar binnen zakken. Ten slotte kunnen de zogenaamde X-benen en overgewicht bijdragen aan het klachtenpatroon.

Wat kan ik eraan doen?
Koelen met ijs, intapen en een brace (patella-bandje of knieschijf-bandje) kunnen pijnverlichting geven, maar geven geen snellere genezing.
Voor de lange termijn zal allereerst de frequentie, intensiteit en duur van de trainingsbelasting moeten worden aangepast. Daarnaast kan de naar binnen kanteling van de voet en/of enkel worden gecorrigeerd door middel van een (sport-)inlay aangemeten door de Hallux podotherapeut.

Komt dit vaak voor?
Deze blessure komt vooral voor bij sporters, meer bij mannen dan bij vrouwen, tussen de 18 en 40 jaar oud, die een sport beoefenen waarbij regelmatig gesprongen wordt, zoals basketbal en volleybal.

Maak een afspraak met de podotherapeut

Van maandag t/m vrijdag kunt u van 08.00 tot 17.00 uur telefonisch een afspraak maken op het nummer 088 – 3456543. U kunt ook een afspraakverzoek versturen via het onderstaande formulier. Na verzenden van uw aanvraag wordt er contact met u op genomen om een afspraak in te plannen op één locatie bij u in de buurt.