Wat is het?
Springschenen, ook wel shin splints genoemd, is een overbelasting van het botvlies rondom het scheenbeen. Aan de voorzijde van het onderbeen lopen drie grote spieren die aanhechten aan dit botvlies. Door verkeerde belasting van deze spieren, wordt de trekkracht van de spieren aan het botvlies te groot, waardoor dit geïrriteerd of zelfs ontstoken kan raken. De klachten van springschenen (shin splints) worden vaak gezien bij sporten zoals hardlopen of volleybal of andere sporten waarbij veel gesprongen of gerend wordt.

Wat voel je?
Er wordt vaak een stekende pijn gevoeld aan de binnenzijde van het scheenbeen, meestal aan beide benen. De pijn ontstaat tijdens het sporten. Soms kan er wat zwelling ontstaan. Na de warming-up nemen de pijnklachten meestal weer af en aan het einde van de training neemt de pijn weer toe. Wanneer de klachten al langer aanwezig zijn, kan de pijn de gehele training aanwezig blijven.

Aanraking van het geïrriteerde deel van het scheenbeen wordt vaak als zeer pijnlijk ervaren, bijvoorbeeld bij het over elkaar leggen van de benen.

Hoe kom ik eraan?
Springschenen ontstaan door overbelasting van de spieren in het scheenbeen. Overbelasting van deze spieren kan verschillende oorzaken hebben. Er is meestal sprake van een afwijkende stand van voeten of onderbenen, vaak O-benen of naar binnen zakken van de voeten. Ook een verkeerd trainingsschema (te snel opbouwen, te weinig rust) of verkeerde sportschoenen kunnen deze klachten veroorzaken.

Komt het vaak voor?
De klacht komt vaak voor en wordt meestal gezien bij sporters. Meestal bij sporten waarbij veel gesprongen moet worden, zoals volleybal. Ook bij hardlopers komt de klacht vaak voor, omdat daarbij langdurige belasting plaatsvindt op de spieren en wordt gelopen op ondergrond die weinig demping geeft.

Wat kan de Hallux podotherapeut voor u betekenen bij deze klachten? De podotherapeut zal de oorzaak van uw klachten onderzoeken. Als de oorzaak ligt in een afwijkende stand van voeten of onderbeen kunnen er steunzolen worden aangemeten. Door de steunzolen wordt de stand van de benen verbeterd waardoor de trekkracht op de spieren in het onderbeen zal verminderen. Er kunnen speciale sportzolen worden aangemeten om te zorgen voor voldoende demping. De podotherapeut zal ook uw sportschoenen bekijken en hierin advies geven, een juiste sportschoen is van groot belang!

Maak een afspraak met de podotherapeut

Van maandag t/m vrijdag kunt u van 08.00 tot 17.00 uur telefonisch een afspraak maken op het nummer 088 – 3456543. U kunt ook een afspraakverzoek versturen via het onderstaande formulier. Na verzenden van uw aanvraag wordt er contact met u op genomen om een afspraak in te plannen op één locatie bij u in de buurt.