Stijve grote teen

Wat is het?
Bij een stijve grote teen is de beweeglijkheid van het grote teengewricht verminderd. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Tijdens het lopen wikkel je af over de grote teen; wanneer deze niet meer voldoende beweeglijkheid heeft kan dit problemen geven. Er zijn verschillende stadia van stijfheid mogelijk, van minimale afname van beweeglijkheid tot volledige stijfheid in het gewricht.

Wat voel je?
Er ontstaan niet altijd klachten bij een stijve grote teen. Maar wanneer er klachten zijn, komt dit doordat een verstijving van het grote teengewricht ertoe leidt dat de afwikkeling over de grote teen niet meer goed kan plaatsvinden. Het gewricht kan hierdoor overbelast raken. Dit kan een scherpe of zeurende pijn veroorzaken en wordt gevoeld tijdens de afzetfase van het lopen.

Er kunnen ook klachten in andere delen van de voet ontstaan als gevolg van een verstijving in het grote teengewricht, doordat de afwikkeling niet meer goed kan plaatsvinden en verplaatst naar andere punten onder de voet. Daar kan dan bijvoorbeeld eeltvorming ontstaan of het gewricht van de naastgelegen tweede teen kan overbelast raken.

Hoe kom ik eraan?
Verstijving van de grote teen ontstaat door een andere aandoening die voor veranderingen in het gewricht zorgt. Vaak is er sprake van artrose in het grote teengewricht wat leidt tot afname van de beweeglijkheid. Ook hallux valgus kan stijfheid in de teen veroorzaken.

Komt het vaak voor?
Stijfheid in de grote teen komt regelmatig voor. Exacte cijfers zijn niet bekend. De aandoeningen die de stijfheid veroorzaken worden wel vaak, bijna dagelijks, gezien.  

Wat kan de Hallux Podotherapeut voor u betekenen bij deze klachten?
Wanneer u klachten ervaart als gevolg van een stijve grote teen kan de podotherapeut steunzolen aanmeten om het grote teengewricht te ontlasten. Hierdoor kunnen de pijnklachten afnemen. De beweeglijkheid zal hierdoor helaas niet meer verbeteren, omdat het gewricht echt van binnenuit aangedaan is. De podotherapeut zal tevens onderzoeken of de stijfheid van de grote teen de eventueel aanwezige andere klachten in uw voet ook veroorzaakt, hiermee zal dan ook rekening worden gehouden bij het aanmeten van de steunzolen.

Ook geeft de podotherapeut u schoenadvies. Door een goede stevige schoen te dragen kan het gewricht nog extra ontlast worden.

Maak een afspraak met de podotherapeut voor de verstijving van uw tenen

Van maandag t/m vrijdag kunt u van 08.00 tot 17.00 uur telefonisch een afspraak maken op het nummer 088 – 3456543. U kunt ook een afspraakverzoek versturen via het onderstaande formulier. Na verzenden van uw aanvraag wordt er contact met u op genomen om een afspraak in te plannen op één locatie bij u in de buurt.