Train je voeten!

Door het dragen van moderne schoenen krijgen de voeten te weinig onderhoud in beweging en hebben onze voeten in het algemeen een slechte conditie. Je voeten worden in schoenen voortdurend ondersteund en ingepakt, waardoor ze erg lui worden. Voetspieren en pezen verzwakken, voetboog zakt in, tenen verstijven, … en ga zo maar door. De voet kan daardoor op lange termijn last krijgen van verschillende klachten. We bezoeken steeds vaker een podotherapeut voor steunzolen. Vaak zijn we dan een tijd van de pijn af, maar kunnen we niet meer zonder zooltjes. En soms helpen de zooltjes zelfs niet. Zijn steunzolen en andere ondersteuningen de enige uitkomst bij voetklachten?

Wat zou het betekenen voor de voeten als we ze op een actieve manier weer in beweging zetten? Wat zwak is, kan je sterker maken door training toch? We trainen ons hele lichaam ter voorkoming van klachten en om het sterk en gezond te houden, maar de voeten slaan we over…

Steeds meer mensen ervaren het positieve effect van voetentraining. Ook podotherapeuten en fysiotherapeuten. Het advies om blootsvoets te bewegen en het geven van gerichte voetoefeningen bij klachten is in Finland zelfs heel normaal. Uiteraard is het afhankelijk van de aard van de klacht of er wel of geen ondersteunende zooltjes ingezet moeten worden tijdens de behandeling. Bij sommige klachten kan de pijn zo hevig zijn, dat een steunzool nodig is. De ondersteuning (passieve behandeling) wordt ingezet voor pijnverlichting als korte termijn behandeling en de voetentraining (actieve behandeling) wordt ingezet als lange termijn behandeling. Steeds meer therapeuten pikken de nieuwe visie op en gaan er mee aan de slag.

Het is goed om je voeten actief te houden om eventueel klachten te verminderen, maar zeker om andere klachten te voorkomen. Je werkt dan niet specifiek op een voetklacht, maar je traint de algemene conditie van je voeten. Het zijn juist onze voeten die het meeste te verduren hebben. We staan en lopen de hele dag op ze. Veel winst te behalen dus!

En waar vind je een trainingsprogramma voor je voeten? Voetaktief heeft een uniek voetentrainingsprogramma. De VoetAktief Speelkaarten. In het totaal 52 voetoefeningen om je voeten weer in beweging te zetten en in conditie te krijgen.

Kijk op VoetAktief voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *