Vermoeidheid in de lage rug

Wat is het
De lage rug is het gebied dat het bekken verbindt met de wervelkolom. In de lage rug spreken we van specifieke en aspecifieke rugpijn.

  • Specifieke lage rugpijn:

Wanneer de rugklachten wijzen op een ernstig probleem in de rug zoals een hernia.

  • Aspecifieke lage rugpijn:  

Wanneer er nog geen specifiek onderzoek is waarin aan te tonen is wat deze rugpijn veroorzaakt. Vermoeidheid in de lage rug is hier een voorbeeld van. Wanneer er houdingsafwijkingen zijn of afwijkingen in de voetstand kunnen er vermoeidheidsklachten ontstaan. Ook een beenlengteverschil kan zorgen voor vermoeidheidsklachten in de lage rug.

Vermoeidheid in de lage rug

Wat voel je (symptomen)
Pijn of vermoeidheid in de lage rug staat op de voorgrond. Het kan aanvoelen als een zeurende pijn. Ook kan er een doof gevoel ontstaan. Deze klachten kunnen verder uitstralen naar de bil of het been. Door bepaalde bewegingen of houdingen kunnen deze pijnklachten verergeren. Naast de pijnklachten is ochtendstijfheid ook een specifiek symptoom voor de vermoeidheid in de lage rug.

Hoe kom ik er aan?
Het is niet altijd gelijk duidelijk waardoor lage rugpijn kan ontstaan. De vermoeidheid in de lage rug heeft echter wel een aantal verschillende mogelijke oorzaken. Deze oorzaken zijn:

  • overbelasting van de rug(spieren) en/of de SI-gewrichten door te vlug of te zwaar tillen
  • verkeerde houding en beweging
  • slechte lichamelijk conditie
  • afwijkende voetstand
  • beenlengteverschil
  • aangeboren afwijking

Komt het vaak voor?
Lage rugpijn komt regelmatig voor in de praktijk. Ongeveer 80{42daf8ca6461d514c8b0c9082eac92ea41c43c9db1cb6d1d53486250f29f6a08} van de bevolking krijgt ooit last van de lage rug. 90{42daf8ca6461d514c8b0c9082eac92ea41c43c9db1cb6d1d53486250f29f6a08} van die mensen met klachten in de lage rug vallen in de categorie aspecifieke lage rugpijn. Lage rugpijn is niet te wijten aan leeftijd of geslacht.

Wat kan de Hallux podotherapeut voor u betekenen bij deze klachten
Afhankelijk van de oorzaak van de vermoeidheid in de lage rug kan uw Hallux podotherapeut de juiste behandeling aanbieden. Wanneer er sprake is van een afwijkende voetstand of een beenlengteverschil worden er podotherapeutische steunzolen vervaardigd die de vermoeidheid in de lage rug verminderen. Daarnaast kan uw Hallux podotherapeut bij een verkeerde houding en verkeerd bewegen hierover advies geven en worden er oefeningen meegegeven. Ook wordt er schoenadvies gegeven voor het stabiliseren van de houding.

Maak een afspraak

Op maandag t/m vrijdag kunt u van 08.00 tot 17.00 uur telefonisch een afspraak maken op 088-3456543. Buiten kantoortijden kunt u mailen naar: secretariaat@hallux-groep.nl of u kunt gebruik maken van het onderstaande afspraakverzoek formulier.