Zenuwinklemming voorvoet

Wat is het?
Tussen de middenvoetsbeentjes in de voorvoet lopen zenuwen naar de tenen toe. Als een zenuw beklemd raakt kan deze gaan irriteren en dit kan zwelling veroorzaken. De beknelde zenuw in de voet zit meestal tussen de derde en vierde teen (geteld vanaf de grote teen), soms tussen de tweede en derde teen, en heel zelden tussen alle drie de tenen.

Wat voel je?
Een zeer scherpe, snerpende pijn komt het meest voor. Deze pijn kan vanuit de voorvoet de derde en vierde teen intrekken. Andere sensaties die u kunt voelen bij een zenuwbeknelling in de voorvoet zijn: doofheid, tintelingen, prikkelingen en gevoelloosheid. De scherpe pijn treedt vaak plots op tijdens het lopen en men is dan vaak geneigd om de schoen onmiddellijk uit te trekken en de voorvoet even te masseren.

Hoe kom ik eraan?
Het is niet precies bekend hoe een zenuwbeknelling ontstaat. Er is een aantal risicofactoren zoals het diepvallen van de middenvoetbeentjes (in de volksmond: doorgezakte voorvoet). Een combinatie met (te) smalle schoenen en/of hakken kan deze klacht uitlokken.

Ook kunnen artrose of andere gewrichtsaandoeningen zoals reuma de kans op een zenuwbeknelling verhogen. Verder komt het sneller voor bij sporten waarbij de voet zwaar belast wordt zoals hardlopen en schaatsen. Ook kan het sneller voorkomen bij de volgende voetvormafwijkingen: platvoeten, hamertenen, scheve grote teen of wanneer men erg flexibele gewrichten heeft.

Komt dit vaak voor?
Een zenuwbeknelling in de voorvoet komt regelmatig voor. Aangezien de klacht ook schoenafhankelijk is, komt deze meer voor bij vrouwen dan bij mannen.

Wat kan de hallux podotherapeut voor u betekenen bij deze klachten?
Een hallux podotherapeut kan schoenadvies geven. Omdat de zenuwbeknelling tussen de kopjes van de middenvoetbeentjes ligt, plopt deze er tussenuit als de voet samengeknepen wordt.
Daarom moet de schoen in de breedte bij de bal van de voet genoeg ruimte bieden. Het is ook belangrijk dat de schoenen een stijve zool hebben waarbij de neus wat naar boven is afgerond. Zo rolt de voet beter af bij de afzet en hoeft de voorvoet minder te buigen, wat de pijn kan verminderen. Ook kan de hallux podotherapeut een podotherapeutische zool aanmeten waardoor de druk op de zenuwbeknelling verminderd wordt. Wanneer de klachten niet chronisch zijn kan een podotherapeutische zool voor herstel zorgen.

Maak een afspraak met de podotherapeut

Van maandag t/m vrijdag kunt u van 08.00 tot 17.00 uur telefonisch een afspraak maken op het nummer 088 – 3456543. U kunt ook een afspraakverzoek versturen via het onderstaande formulier. Na verzenden van uw aanvraag wordt er contact met u op genomen om een afspraak in te plannen op één locatie bij u in de buurt.